Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Blog

e

Overzicht koffiesoorten

Espresso

Espresso is een klein kopje koffie dat het resultaat is van heet water dat onder hoge druk door een kleine hoeveelheid fijn gemalen koffie wordt geperst.

Doppio een dubbele espresso in een kopje
Ristretto een espresso met een kleiner volume, oorspronkelijk met de volledige extractietijd, hoewel er regelmatig naar verhouding minder water wordt gebruikt om de smaak te versterken

 

Cappuccino

is een Italiaanse koffiebereiding, oorspronkelijk afkomstig uit Wenen.
De koffie bestaat uit gelijke delen melkschuim, melk en espresso. Soms wordt er ook cacaopoeder of kaneel over gestrooid, hoewel dit in professionele (barista)kringen not done is, omdat het poeder het schuim sneller laat verdwijnen.

Caffè macchiato

Caffè macchiato, soms ook espresso macchiato genoemd, is een espresso met een beetje melkschuim.
Op een espresso wordt een scheut warme melk gedaan. Vervolgens een kleine laag opgeschuimde melk als herkenning dat het geen espresso is. De kleine sterke drank met schuimkraagje wordt in een espressokopje geserveerd of dikwijls in een (liefst voorverwarmd) glas, zodat de kleur onder de schuimlaag en de dikte van de schuimlaag goed zichtbaar zijn. Hij dankt zijn naam aan het gevlekte uiterlijk: caffè macchiato betekent letterlijk “gevlekte koffie”.
Ook al zijn de ingrediënten (koffie en melk) praktisch gelijk, een macchiato smaakt volstrekt anders dan een cappuccino, namelijk voller en sterker.

Latte macchiato

Een latte macchiato is een koffiedrank die bestaat uit laagjes van melk en espresso. Latte betekent melk en macchiato staat voor gevlekt. Wat er ontstaat als er op de juiste wijze espresso aan de latte wordt toegevoegd is een vlek in de melk. Op het einde wordt er karamel toegevoegd.
Het fundamentele verschil met de caffè latte is dat er bij de latte macchiato een shot espresso wordt toegevoegd aan de melk, daar waar bij de latte melk aan de koffie wordt toegevoegd; de nadruk ligt op de melk. De latte macchiato veronderstelt ook de aanwezigheid van melkschuim, eerder dan gewoon warme melk. Ook de gelaagdheid van de verschillende drankonderdelen is bij de bereiding cruciaal. Een gelijkaardige drank waar boven de espresso slechts een beperkte hoeveelheid melkschuim wordt toegevoegd is de caffè macchiato.

Caffè americano

Caffè americano (of Americano) is een koffiebereiding waarbij een espresso wordt aangelengd met heet water. Op deze manier wordt een koffiesmaak gecreëerd die lijkt op de smaak van filterkoffie.
Caffè lungo, Italiaans voor ‘lange koffie’, verwijst naar de tijd die door een espressomachine benodigd is om een espresso (enkele of dubbele dosis of shot) met veel meer water (over het algemeen tweemaal zo veel) te maken, resulterend in een uitgerekte espresso, een lungo.
Een normale espresso kost 18 tot 30 seconden aan extractie in een klein kopje of een shot glas terwijl een lungo tot een minuut extra heeft én een groter kopje. Caffè lungo moet je niet verwarren met caffè americano, wat een espresso met heet water is. Een lungo is rijker, maar bitterder, omdat het extra hete water door de gemalen koffie gaat en dus meer van de slecht oplosbare componenten, die normaal niet in een espresso eindigen, meeneemt.

Cortado

Een cortado is een espressovariant waaraan een hoeveelheid warme melk wordt toegevoegd om deze minder bitter te maken. Deze wordt vooral in Spanje, Portugal en Cuba gedronken. Het is de bedoeling dat de drank voor tussen de 30 en 50% uit warme melk bestaat. Als een klein laagje cappuccinoschuim wordt toegevoegd spreek je van een leche y leche.
De cortado staat onder verschillende namen bekend. Zo wordt deze in het Catalaans tallat genoemd, in het Baskisch ebaki, in het Portugees pingo of garoto en in het Frans noisette. Op Cuba noemen ze het een cortadito.
De cortado wordt weleens verward met koffie verkeerd. Hiervoor wordt echter geen espresso gebruikt maar gewone koffie.

De waardering van theroastbrothers.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 78 reviews.